Svampeinfektioner

Svampeinfektioner kan ramme stort set hele kroppen, men underlivet er det ømfindtligste område og rammes oftere end andre kropsdele. Svampeinfektioner i underlivet, eller svamp i underlivet, som det oftest kaldes, er et af de almindeligste underlivsproblemer hos kvinder. Også mænd kan rammes, men det er usædvanligt. Det anslås, at ca. 75 % af alle kvinder vil blive ramt af en svampeinfektion i underlivet mindst én gang i livet. Svampeinfektioner er normalt let at behandle. En bekvem måde at få den rigtige medicin er at bruge en online klinik, hvor du kan få hjælp til diagnosticering og få de rigtige medicin udskrevet og sendt hjem.

Hvorfor får du svamp?
Det er gærsvampe, som lever på huden, der forårsager svampeangreb i underlivet. Svampe, der lever på huden, kaldes ofte for dermatofytter eller hudsvampe. Normalvis lever dermatofytter i symbiose med kroppen, men de kan undtagelsesvis angribe fx hud eller slimhinder. En almindelig årsag til svampeinfektioner er, når antallet af dermatofytter øges markant og begynder at angribe huden. Svampeangrebet leder til problemer og ubehag som kløe og irritation.

Der findes mange slags hudsvampe, men den type, som forårsager flest svampeangreb i underlivet, er Candida albicans.

Symtomer
Svampeinfektioner er ufarlige og helbreder sig selv. Men det kan tage lang tid og medføre besværlige symptomer.

Almindelige symptomer, som forekommer i forbindelse med svampeinfektioner i underlivet, er:

  • kløe eller svie på eller omkring skeden og den omkringliggende hud
  • irritation eller rødmen omkring skeden
  • smerte i forbindelse med samleje kan forekomme
  • slimhinderne i underlivet kan hæve
  • Udflåd kan ændres. Det kan blive vandigere eller hvidligt og tykt. Konsistensen kan forandres og blive mere grynet. Lugten påvirkes generelt ikke særlig meget, men det kan lugte syrligt

Behandling og medicin
Man kan behandle svampeinfektioner på mange måder. Der findes midler i håndkøb såvel som receptpligtige lægemidler. Hvilket, der passer bedst, afhænger af, hvor alvorligt problemet er, hvor hurtigt du vil have et resultat, samt hvad lægen finder hensigtsmæssigt.

Midler i håndkøb er milde at anvende og findes normalvis som salve/creme eller stikpiller. Midlet indeholder ofte en substans, som hæmmer eller dræber svampen. Dette lindrer symptomer og fremskynder helbredelsen. Midler i håndkøb er gode til at lindre symptomer og fremskynde helbredelsen.

Receptpligtige lægemidler er kraftigere og mere effektive. Dette er at foretrække, hvis du ønsker en hurtig lindring og helbredelse, som fungerer mod selv de alvorligste svampeinfektioner. Receptpligtige kure kan også være nødvendige, hvis midler i håndkøb ikke virker. Lægemidlerne indeholder oftest svampedræbende stoffer, som fx Azoler. Stofferne dræber dermatofytterne, som forårsager svampeinfektionen, og giver hurtig og effektiv lindring. Desuden afkortes tiden for helbredelse betydeligt.

Receptpligtig medicin findes i mange former, men den tre almindeligste er piller, salve og stikpiller.

Lægemidlerne har få bivirkninger og er sikre at anvende, men er samtidigt kraftigere end midler i håndkøb. Læs indlægssedlen og al information om medicinen nøje for at undgå potentielt problematiske konsekvenser.

To populære og effektive lægemidler mod svampeinfektioner er Daktar og Diflucan.

Daktar-creme indeholder mikonazol, som bekæmper svampen, der forårsager infektionen. Lægemidlet er i form af creme. Det er et meget effektivt lægemiddel mod svampeinfektioner og reducerer hurtigt ubehagelige symptomer. Daktar er desuden meget godt til at behandle efterfølgende svampeinfektioner. En kur kan strække sig over 7, 10 eller 14 dage.

Diflucan indeholder fluconazol, som dræber svampen, der forårsager infektionen. Diflucan indtages i pilleform. Det er en engangsbehandling, det vil sige, at én dosis kun tages én gang. Under gunstige omstændigheder kan du se resultat allerede 24 timer efter indtag. Også mænd kan anvende Diflucan mod svampeinfektioner.