Mycoplasma

Mycoplasma er en seksuelt overført infektion, som forårsages af bakterien Mycoplasma genitalium. Alvorlige komplikationer er sjældne, men kan være problematiske. Kvinder kan få infektioner i æggelederne, livmoderen, ektopisk graviditet og bækkenbetændelse. Mænd kan rammes af bitestikelbetændelse og prostatitis.

Smitte og diagnose
Bakterien sætter sig hovedsageligt i slimhinder i underlivet og i urinrøret. Den overføres hovedsageligt, når slimhinder kommer i kontakt, men kan også overføres via sperm og skedesekret. Samleje er den almindeligste årsag til smitte. Det vides ikke med sikkerhed, hvor let der er for bakterien at spredes via analt samleje.

Det er bedst at diagnosticere med en test for mycoplasma, som kan købes på apoteteket eller udføres på sundhedscentre, i ungdomsmodtagelser, på hudklinikker og på klinikker, der rådgiver om sex og samliv. Du kan også få den rigtige medicin udskrevet og sendt hjem via online apoteker, hvor du får både samråd med læger og medicin sendt hjem.

Symptomer
Det er ikke alle, der smittes, som viser symptomer. Op mod 50 % af alle smittede er symptomfrie. Tegnene på infektion med Mycoplasma genitalium kan desuden være vage eller være meget lignende tegnene for andre kønssygdomme, som fx klamydia. Det er derfor en god ide at lade sig teste for mycoplasma i forbindelse med, at man lader sig teste for klamydia eller andre kønssygdomme.

Hvis der opstår symptomer, sker det oftest 1-3 uger efter smitte. Mænd og kvinder kan opleve forskellige symptomer:

Symptomer hos mænd:

  • Udflåd fra urinrøret
  • Ondt i pungen
  • Smerte eller svie i forbindelse med, der urineres

Symptomer hos kvinder:

  • Ændret udflåd
  • Svie, når der urineres
  • Irritation/kløe i underlivet
  • Ondt i den nederste del af maven
  • Uregelmæssige menstruationer og mellemblødninger

Både mænd og kvinder kan opleve smerte i forbindelse med samleje.

Behandling
Infektionen er let at behandle, og der findes effektive lægemidler mod Mycoplasma genitalium. Antibiotika er det mest almindelige lægemiddel, og det er oftest nok med én kur for at løse problemet.

Antibiotikan Azithromycin tilbyder hurtig og effektiv behandling, og det er et udemækret alternativ til at komme af med mycoplasma og en del andre kønssygdomme. Azithromycin skal kun indtages ved ét tilfælde og fungerer ved at hæmme og dræbe bakterien.