Kønsherpes (medicin og fakta)

— Oversigt over medicin og behandlinger for genital herpes —

aciclovir
Aciklovir
famvir
Famvir
valtrex
Zelitrex(Valaciclovir)
Indhold
Receptbelagt:
Aktivt stof:
Lægemiddelform:
Producent:
 
Ja 
Acicklovir stada  
Tablet 
Actavis 
 
Ja 
Famciclovir 
Tablet 
Novartis 
 
Ja 
Valaciclovir 
Tablet 
GSK 
Hvis behandling
Genital herpes:
Oral herpes:
Helvedesild:
Smertelindring:
Forebyggelse:
Reducerer smittefare:
behandling:
Doseringer:

 
Ja 
Ja 
Ja 
ja 
Ja 
 
Ja 
4tab/dage-5dage 
800mg, 200mg
 
Ja 
Ja 
Ja 
Ja 
Nej 
 
Ja 
3tab/dage-7dage 
500, 250, 125mg
 
Ja 
Ja 
Ja 
Ja 
Nej 
 
Ja 
3tab/dage-7dage 
500mg
Pris från / förp: 465 kr/
200mg / 25 tab
1270 kr/
125mg / 10 tab
690 kr/
500mg / 10 tab
Online-apoteker: Aciclovir Famvir Zelitrex

Resumé:
 
Aciclovir
Aciclovir lindre, behandle og forebygge herpes i munden og kønsdelene. Kan også anvendes til behandling af helvedesild. Lægemidlet lindrer symptomer såsom smerte og herpesudslag og forkorte forløbet af sygdommen. For at opnå maxmailt resultater er det vigtigt at indsætte medicinen tidligt i sygdomsforløbet. Acyclovir er i modsætning til andre herpes lægemidler særligt velegnede til anvendelse til profylakse af herpes udbrud. Det kan være nyttigt at altid have en dosis acyclovir rådighed i situationer, hvor du absolut ikke ønsker herpesudslag.
 
Famvir
Famvir er et særligt hurtigt virkende herpes medicin og bør ideelt initieres tidligt i sygdomsforløbet. I gunstige omstændigheder, er en herpes udbrud stoppet i mindre end 24 timer, forudsat behanling indsat tidligt. Famvir er almindeligt at behandle genital herpes og er almindeligt ordineret til patienter med alvorlige symptomer. Lægemidlet kan også anvendes til mere langsigtet, men dette kan være dyrt, når Famvir er dyrere end de andre herpes lægemidler.
 
Zelitrex
Zelitrex fungerer bedst, hvis du begynder medicinering inden for 3 dage efter din feber blister indtraf. Valaciclovir lindrer symptomer betydeligt og forkorte helbredende tid. Zelitrex kan også anvendes til at forhindre herpes og herpes er et lægemiddel, der kan anvendes til langtidsbehandling.
 
Kønssygdom.dk anbefaler:
Acicklovir er et godt valg, fordi medicinen er billig og giver mulighed for at behandle din herpes forebyggende til en rimelig pris. Denne mulighed kan være nyttigt ved brylluppet, ferie eller på planlagte optrædener. Famvir er en dyr løsning, og er også den mest hurtigt virkende medicin. Medicinen kan være passende for dem, der har smertefulde eller svære symptomer og ønsker hurtig lindring. Zelitrex er en medicin med en mere bred antiviral virkning og kan være med klinisk dokumenterede effekter, der anvendes mod helvedesild, herpes og skoldkopper.

Line2

Herpes i underlivet er en seksuelt overført virussygdom. Det er en variant af herpes og er generelt en ufarlig sygdom. Alternative navne på sygdommen er herpes genitalis eller kønsherpes.

Herpes genitalis er en af verdens almindeligste kønssygdomme, og det anslås, at alene i Sverige er ca. 2,5 millioner smittede. Størstedelen af de smittede er symptomfrie og kan smitte, men ved ikke nødvendigvis, at de har kønsherpes. Det anslås, at ca. 25 % udviser symptomer, resten er symptomfrie.

Smitte
Kønsherpes smitter ved hudkontakt, og smitterisikoen er især høj, når personen har herpessår eller væskende udslæt. Virussen anses som smitsom ved direkte hudkontakt og meget smitsom ved kontakt med herpesblærer og –sår. Virussen, som forårsager sygdommen, kaldes Herpes Simplex type 2.

Der er en teoretisk mulighed for at blive smittet ved indirekte kontakt, men chances anses som værende lav, og virussen kan ikke overleve længe udenfor kroppen. Men der kan findes en lav risiko for at blive smittet via håndklæder, undertøj eller toiletsæder.

Herpes genitalis kan overføres fra mor til barn i forbindelse med fødslen. Dette kan ske, hvis kvinden er bærer af kønsherpes eller har et udbrud på fødselstidspunktet.

Efter smitte bliver virussen i kroppen resten af livet og kan ikke helt helbredes. Virussen, som er ophav til udbrud med blærer og sår, lagres i nervesystemet efter smittetilfælde. I den tid virussen findes i kroppen, kan den forårsage flere udbrud, men kan også sættes i en inaktiv tilstand.

Diagnose
En diagnose stilles ofte gennem det karakteristiske udseende af sår og blærer i udbrud. Udover at observere synlige symptomer, tager man ofte en prøve for at stille en helt sikker diagnose. Prøver til at afgøre, om du er smittet med kønsherpes, kan tages fra såret, blodet eller ved en vævsprøve.

Symptomer

Kønsherpes1

Sådan kan herpesudslag se ud

Mange, som smittes, viser overhovedet ingen symptomer, og det kan være meget forskelligt fra individ til individ, hvordan herpes genitalis viser sig. Nogle kan gå i årevis uden af vise nogen symptomer og så få et udbrud, mens andre tidligt i forløbet får mange udbrud.

Hvis man får symptomer samtidigt med det første smittetilfælde, kommer det oftest ca. 2 uger efter smitte. Det først udbrud plejer at være det værste, uanset hvor lang tid efter smitte det indtræffer.

I forbindelse med det første udbrud, plejer man at få lidt feber og ondt i lymfekirtler og lyske. De første tegn på udbrud plejer at vise sig som svie og kløe. Det kan ofte føles som om, at der opbygges en lille kugle i eller under huden. Nogle dage efter de tidlige tegn, kommer der et udslæt, som ligner blærer. Blærerne sprækker og danner sår. Stadiet, hvor såret udvikles, plejer at være det mest smertefulde stadie af udbruddet. Såret plejer at væske og svie, og risikoen for at smitte andre i dette stadie er ekstra høj. Såret plejer til slut at mildne for siden at forsvinde. Hele processen plejer at vare 1-3 uger.

Udslag med herpes genitalis plejer normalt at udvikles:

  • lige indenfor eller omkring skedeåbningen
  • på penisskaftet
  • på pungen
  • rundt om endetarmsåbningen, på baller eller på lænden

Efter det først udbrud kan det være meget forskelligt, hvor mange udbrud en person oplever. En del får op mod 5 nye udbrud om året, mens andre aldrig får flere. Det er derfor meget vigtigt at sige, hvor ofte der kan komme udbrud. Det, som plejer at ske herefter, er, at udbruddene bliver både mildere og færre med tiden, og som årene går. Virussen er normalt aktiv i løbet af de først fem eller ti år, og det er i denne tid, at der oftest kommer udbrud. Efter 10 år plejer udbruddene at optræde sjældnere.

Udbruddene kommer oftere, når kroppen eller immunforsvaret har dårlig modstandskraft. I perioder, hvor du fx sover dårligt, oplever meget stresse eller er deprimeret, kan immunforsvaret påvirkes, og risikoen for at blive ramt af udbrud af kønsherpes øges.

Behandling
Kønsherpes er en ufarlig sygdom, og udbrud går over af sig selv. Man kan ikke kurere virusinfektionen, men man kan behandle og forebygge udbrud. Hvis smerterne er stærke, kan smertestillende i håndkøb lindre problemet.

Der findes effektive kure, som behandler og lindrer symptomer eller forebygger udbrud ved hjælp af antivirale lægemidler. Medicin bør anvendes så tidligt som muligt for at opnå det bedst mulige resultat – helst indenfor 24 timer. De fungerer ved at hæmme eller angribe virussen for at helbrede og mildne problemerne. Tre effektive lægemidler mod kønsherpes er Aciclovir, Famvir og Valiciclovir.

Aciclovir kan anvendes forbyggende samt til at behandle udbrud. Den lindrer symptomer samt forkorter tiden, det tager at blive helbredt for udbruddet, så udslættet forsvinder hurtigere.

Famvir er en effektiv og hurtigvirkende herpesmedicin. Skal anvendes så tidligs om muligt i udbruddet, helst så snart blærer begynder at udvikles. Lægemidlet forkorter sygdomstiden og kan under gunstige forhold læge udslættet indenfor et døgn. Er velegnet til kønsherpes med kraftige symptomer.

Valiciclovir er et effektivt lægemiddel mod herpes, som lindrer smerter og udslæt og forkorter udbruddet. Du bør anvende Valiciclovir indenfor 72 timer efter de først blærer viser sig for bedste resultat. Kan også anvendes mod helvedesild og skoldkopper.