Kondylomer (medicin og symptomer)

aldara
Aldara
condyline
Condyline
wartec
Wartec
Hvis produktet
Aktivt stof:
Lugtfri:
Producent:

 
Famciclovir 
ja 
Novartis 
 
Imiquimod 
Ja 
Meda 
 
Podophyllotoxin 
Ja 
Stiefel 
Hvis behandling
Mod Kondylomer:
Hudinfektioner:
Tidligste healing:
Lægemiddelform:
Anvendelse:
Reducerer smittefare:
Tidligste vortefri
 
Ja
Ja
2-4 måneder
Creme
3ggr/uge
 
Ja
efter 8 uger
 
Ja
Nej
1-2 måneder
Gelen/væske
2ggr/dage3ggr/u.
 
Ja
efter 20 dage
 
Ja
Nej
1 måned
Creme
2ggr/dage
 
Ja
ca 3 uger
Pris fra:
Indhold/størrelse:
1295 kr
12 poser
705 kr
3,5 ml
705 kr
3 ml
Online apotek: Aldara Condyline Wartec

Resumé:

Aldara
Aldara er en god mulighed, hvis du ønsker at slippe af med kønsvorter. Det aktive stof angriber virus, der forårsager vorter. De behandlede områder stimuleres til at frigive kroppens egne kemikalier (cytokiner), som påvirker HPV-virus vækst og spredning. Dette hæmmer væksten af vorter. Aldara er især relevant for dem, der er mindre lydhøre over for behandlinger med Podophyllotoxin, sådan Condyline eller Wartec.

Condyline
Condyline er sandsynligvis den mest hurtigtvirkende medicin for kønsvorter. Den aktive ingrediens Podophyllotoxin har en stærk toksisk virkning på vorterne i kønsdelene. Selvom stoffet er hurtigt virkende skal være meget tålmodig, når behandling HPV udbrud af køn, fordi det kan tage tid at se resultater. Condyline er en god mulighed for dem, der ikke når sådanne resultater med Aldara.

Wartec
Wartec er et godt valg for dem, der er vanskeligere at behandle kønsvorter, såsom omkring anus eller i nærheden af følsomme slimhinder. Wartec har det samme aktive stof som Condyline. Den største forskel ligger i formuleringen, wartec har cremet konsistens, der tørrer langsomt. Dette fører til, at det giver en mindre dosis Podophyllotoxin, men synes længere end Condyline.

Kønssygdom.dk anbefaler:
Start med Condyline og begynde regime omhyggeligt for at se, hvordan huden reagerer. Hvis du får god respons, skal du bruge stoffet op til 3-4 måneder. Du kan derefter skifte til Aldara creme på vorterne ikke er forsvundet. Der er mange gode grunde til at skifte medicin efter et stykke tid, men den største årsag er, fordi at forhindre tilvænning. Når du ændrer medicinen bliver vanskeligere for HPV-virus til at tilpasse sig.

Line2

Kønsvorter eller kondylomer, som de også kaldes, er en af de almindeligste kønssygdomme. Den anses for at være den almindeligste kønssygdom i Europa og er meget almindelig i resten af verden. Sygdommen er en viral seksuelt overført sygdom, det vil sige, at den smitter via virus.

Sygdommen er ikke alvorlig og giver få symptomer udover kosmetiske problemer i form af vorter i underlivet. Kondylomer bør behandles så hurtigt som muligt for at mindske risikoen for at sprede sygdommen. Hvis den ikke behandles plejer kroppen at besejre virussen og helbrede infektionen. Det kan dog tage lang tid, i visse tilfælde tager det over 2 år. Desuden ved man ikke helt, om virussen, som giver kondylomer, helt kan helbredes. Ifølge nogle undersøgelser kan virussen besejres af kroppen eller med hjælp fra et lægemiddel. Andre undersøgelser peger på, at den bliver i kroppen og er inaktiv, men stadig kan forårsage udbrud.

Smitte og diagnose
Kondylomer forårsager sædvanligvis af to slags virusser, HPV-6 og HPV-11. Virussen overføres via kontakt og angriber især underlivet. Kondylomer smitter hovedsageligt ved seksuel aktivitet som vaginalt, oralt eller analt samleje. Det hævdes endda, at sygdommen kan smitte via indirekte kontakt som fx via tøj og håndklæder, men den risiko er meget lav.

Smitterisikoen anses som værende høj ved direkte kontakt, den anses at ligge mellem 70 % – 90 % ved kontakt med inficeret område. Det findes en betydelig individuel forskel på, hvor stor risikoen er for at blive ramt. Immunforsvaret påvirker smitterisikoen meget. Individer, som har god modstandskraft mod virussen, har en mindre risiko for at blive smittet. Hvis modstandskraften er svag, eller immunforsvaret er nedsat, så øges risikoen.

Ikke alle udvikler symptomer efter smitte, men selv om der ikke findes nogen synlige tegn, kan de alligevel smitte andre. Det anslås, at ca. 50 % af alle smittede er symptomfrie.

Diagnosen stilles gennem observation af typiske symptomer eller ved en lægeundersøgelse af underlivet. Symptomer kan oftest føles med fingrene eller er synlige, så det er relativt let at stille diagnosen.

Symptomer

Konsvorter

Eksempler på, hvordan kønsvorter kan se ud

Kondylomer eller kønsvorter viser sig som vorter eller vortelignende strukturer i underlivet. Vorterne kan variere i form og farve. De kan være blomkålslignede eller flade. Farven på vorterne er ofte lyserød eller hudfarvet. De ligner ofte små papler.

Antallet kan desuden variere, normalt får du enkelte vorter nogle uger efter, at du er blevet smittet. De først vorter plejer at udvikles på eller rundt om forhuden eller skedeåbningen. Efter de første vorter kan antallet vokse, og der kan blive ganske mange, men i de fleste tilfælde er det isoleret til nogle stykker. Vorterne giver normalt ingen ubehag, men kan klø og svie, hvis de sidder på penis, rundt i skedeåbningen eller ved endetarmen. Smerte ved samleje eller små blødninger kan også forekomme.

Man kan få kønsvorter:

  • på forhuden
  • på glansen
  • indeni urinrørsudmundingen
  • på penisskaftet
  • rundt omkring endetarmsåbningen

Kvinder udvikler oftest kønsvorter:

  • på skamlæberne
  • i urinrørsudmundingen
  • i skedeåbningen
  • i livmoderhalsen
  • i området rundt om endetarmsåbningen

Behandling
Problemerne er hovedsagelige kosmetiske og kan behandles på adskillige måder. Generelt behandler man symptomer, og visse lægemidler kan også hjælpe kroppen med at overvinde virussen.

Der findes vortemidler i håndkøb som Naturasil eller Wartol, som reagerer mod vorterne og kan fremskynde helbredelsen. Det kan tage lang tid at kurere infektioner med midler i håndkøb.

Receptpligtige lægemidler mod kønsvorter er effektive og sikre at anvende. De er kraftigere og helbreder infektionen hurtigere end midler i håndkøb. I de fleste tilfælde forsvinder vorterne inden en måned. Et par populære og hurtigvirkende lægemidler er Aldara, Condyline og Wartec.

Condyline og Wartec indeholder samme virksomme stoffer og begge er gode alternativer at begynde med. Hvis resultater ikke opnås indenfor 3-4 måneder, kan du prøve Aldara. Undgå desuden at anvende samme lægemiddel hele tiden, men skift efter et stykke tid for at undgå tilvænning og for at give HPV-virussen mindre chance for at tilpasse sig.

Nogle gange må man alligevel opsøge lægevagten for at komme mere sejlivede kønsvorter til livs, hvis intet andet hjælper. Urologer eller gynækologer kan anvende forskellige kure som udføres på klinik. Man kan brænde eller fryse vorterne væk. Nogle gang anvendes også laser eller diatermi til fjernelse af vorter. I nogle tilfælde er man nødt til at skære dem bort.