Klamydia (medicin og symptomer)

Klamydia er en af de mest almindelig kønssygdomme, og menes at være den oftest rapporterede i Sverige. Der er flere kvinder end mænd blandt de rapporterede tilfælde, men forskellen er ikke særlig stor. Alene i Sverige anslås det, at næsten 40.000 individer smittes hvert år.

Sygdommen er især udbredt blandt yngre mennesker i alderen 18-30 år. Smitterisikoen anses som værende høj, og klamydia er en smule lumsk, eftersom mange smittede er symptomfrie – det vil sige, at de ikke har symptomer og uanende kan smitte andre. Hvis du har mistanke om du har pådraget sig en seksuelt overført sygdom, såsom klamydia kan vælge at gøre besøget til en læge via internettet på en online-apoteker. Lægen vil bruge dine oplysninger og kan give dig en diagnose. Så kan du få den foreskrevne medicin og sendt direkte til din mailbox.

Klamydia kan have alvorlige konsekvenser som infertilitet, dog er alvorlige problemer er ikke særlig almindelige. Men eftersom sygdommen kan føre til alvorlige komplikationer, bør den altid behandles så hurtigt som muligt. Det er derfor vigtigt at blive testet ofte og blive behandlet umiddelbart efter smitte.

Smitte og diagnose
Klamydia forårsages af en bakterie, som hedder Chlamydia trachomatis. Bakterien sidder sædvanligvis i slimhinder i skeden eller urinrøret, men kan også sidde i endetarmen. I sjældne tilfælde kan den sprede sig til testiklerne.
Smitte sker hovedsageligt via slimhinder, og ubeskyttet samleje er den almindeligste årsag. Smitte kan også ske ved anal- og oralsex. Inkubationstiden mellem smitte og eventuelle symptomer er 1-3 uger.

Efter smitte plejer bakterien at sætte sig i skeden og i urinrøret hos kvinder. Den kan desuden vandre op i livmoderen og æggelederne og forårsage infektioner der.

Hos mænd sætter den sig i slimhinder i kønsorganet samt i urinrøret. Bakterien kan også bevæge sig mod testiklerne og inficere dem.

Det er ikke altid let at stille en diagnose alene ud fra symptomer, eftersom mange er symptomfrie, og eventuelle symptomer kan være vage. Den sikreste måde at stille en diagnose på, er ved at anvende en klamydiatest eller kontakte lægen. Hvis du har mistanke om, at du er smittet, findes der en test, som du kan købe eller bestille på apoteket. Desuden er testene ofte tilgængelige på klinikker, som rådgiver om sex og samliv, ungdomsmodtagelser og i sundhedscentre. Under normale omstændigheder tager den en uge at få svar.

Husk også på, at andre kønssygdomme har lignede symptomer som klamydia, så det er en god ide at lade dig teste for flere kønssygdomme end klamydia samtidigt.

Symptomer
Det er ikke altid let at vide, om du er smittet ud fra observerede symptomer. Der er rigtig mange, som ikke udviser symptomer efter at være blevet smittet. Det anslås, at op mod 75 % af alle ramte overhovedet ikke udviser nogen symptomer, eller at eventuelle symptomer er meget utydelige. Hvor mange symptomer, som optræder, kan være meget forskelligt fra person til person, en del får mange samtidigt, mens andre kun oplever en enkelt eller få.

Symptomer, som kan optræde hos kvinder:

 • Det svier, når du tisser. Blandt de almindeligste symptomer
 • Ildelugtende udflåd. Et almindeligt symptom
 • Uventede blødninger
 • Det kan gøre ondt i den nederste del af maven
 • Feber
 • Irritation eller kløe i underlivet
 • Opsvulmede eller ondt i lede

Symptomer, som kan forekomme hos mænd:

 • Det svier, når du tisser. Det almindeligste symptom for mænd
 • Udflåd fra urinrøret
 • Pungen kan blive hævet
 • Det kan gøre ondt i testiklerne
 • Kløe
 • Opsvulmede eller ondt i lede

Behandling
Klamydia er ikke særlig svær at behandle. Sygdommen kan behandles effektivt med antibiotika, som hæmmer eller dræber bakterien. Det er sjældent nødvendigt med andet end en kur for at blive rask.

To effektive og hurtigvirkende lægemidler mod klamydia er Doxycyclin og Azithromycin.

Doxycyclin er en såkaldt bredspektret antibiotikum, og en kur er på en uge. I løbet af behandlingstiden skal lægemidlet tages to gange om dagen.

Et nemt alternativt til Doxycyclin er Azithromycin. Det er en engangsbehandling, det vil sige, at én dosis tages én gang.

Det er meget vigtigt at fuldføre kuren og følge alle anvisninger nøje for at få det bedst mulige resultat.

Risici
Hvis Klamydia ikke behandles kan det have alvorlige konsekvenser for dig. Den måske værste konsekvens, som den kan have for både mænd og kvinder, er infertilitet.

Kvinder kan blive sterile, da klamydia kan beskadige æggelederne. Desuden kan sygdommen forårsage skader på livmoderen og æggestokkene.

Klamydia kan forårsage skader på testikler, og dette kan føre til sterilitet hos mænd.

Betændelse i bækkenet er et andet potentielt problem, som klamydia kan føre til. Typiske symptomer på dette er smerter i og rundt om maven samt høj feber. Det er ikke særlig almindeligt, men det anslås at op til 2,5 % af alle kvinder, som smittes med klamydia, rammes af betændelse i bækkenet.