Gonorré (medicin og symptomer)

Gonorré er en relativ almindelig kønssygdom. Antallet er i hver fald steget i de seneste år og er almindeligere hos mænd end hos kvinder. Det anslås, at ca. 7 ud af 10 smittede er mænd. Den er ikke så almindelig som klamydia. Gonorré kan være lidt vanskeligere at behandle end den almindeligere kønssygdom klamydia, men er stadig relativ let at behandle. En ubehandlet infektion kan have alvorlige konsekvenser. Sterilitet er en alvorlig potentiel konsekvens.Hvis du har mistanke om du er smittet med gonoré, kan det være svært at vide mennesker på grund af symptomer. Man kan besøge online klinikker og gøre besøget hos lægen via internettet, hvor du kan få hjælp med diagnose og få den rigtige medicin udskrevet og sendt hjem.

Smitte og diagnose
Sygdommen er en såkaldt bakteriel kønssygdom. Den forårsages af en bakterie, som hedder Neisseria Gonorrhoeae. Den lever hovedsageligt i urinrøret, men kan findes også i livmoderhalsen, svælget, endetarmen samt i øjnene. Smitte sker ved overførelse af bakterien gennem ubeskyttet vaginal-, oral- eller analsex. Bakterien kan også overføres via fx sexlegetøj, men det er uklart, hvor stor risikoen er for smitte, og risikoen er formodentlig temmelig lille.

Det er ikke helt let at stille en korrekt diagnose udelukkende ud fra symptomer. Mange smittede har ingen symptomer, og symptomer kan være meget utydelige. Den sikreste måde at finde ud af, om man er smittet, er ved at tage en gonorrétest. Der findes forskellige varianter, men ofte tager man både en urin- og en bakterieprøve for at få en sikker diagnose.

Symptom
Mange personer, som smittes, er symptomfrie – det vil sige, at de ikke viser nogen symptomer. Desuden kan symptomer være vage eller utydelige. Den er mere almindeligt for kvinder ikke at udvise symptomer end mænd. Det er derfor en test er vigtig for at få en sikker diagnose. Eventuelle symptomer kan komme 5-30 dage efter smitte, men tegnene på gonorré optræder almindeligvis nogle uger efter smittetilfældet.

Generelle symptomer inkluderer:

  • Udslæt på huden
  • Blødninger
  • Smerte, når der urineres
  • Kløe i underlivet eller på kønsorganerne

Symptomer, som er særligt almindelige for mænd, er udflåd fra penis og smerte, når der urineres. Nogle mænd kan opleve, at de har behov for at tisse oftere i forbindelse med smitte. Testikler kan svulme op eller blive ømme. Usædvanlige symptomer er inkontinens, ubehag ved endetarmen og udflåd og opsvulmet urinrør.
Kvinder oplever ofte forandret udflåd i forbindelse med gonorré. Det kan ændre farve, mængden kan øges, og det kan blive ildelugtende. Andre symptomer er smerte, når der urineres, og unormale blødninger. Usædvanlige symptomer hos kvinder er mavesmerter, analt udflåd, mundsår og smerter ved sex.

Behandling
Gonorré bør altid behandles, da den kan have alvorlige konsekvenser. Sygdommen kan effektivt behandles med antibiotika, men det kan være nødvendigt med en kur, som kombinerer flere præparater. Der findes en type af gonorré, som har udviklet en højere tolerance overfor behandling. Det er derfor sikrest at anvende en kur, som kombinerer flere slags antibiotika i samme behandling for at sikre det bedste resultat.

En hurtig og kraftigt virkende kur kombinerer de to slags antibiotika Cefixim og Azithromycin for effektivt at kurere gonorré. Udover at have en yderst god effekt, er det en engangskur, det vil sige, at du blot behøver at indtage dosen en enkelt gang.

Efter afsluttet behandling bør du tage en gonorrétest for at sikre, at kuren fungerende.

Risici
Hvis infektionen ikke kureres kan den potentielt have alvorlige konsekvenser.
Man kan rammes af bitestikelbetændelse eller betændelse i prostataen som følge af gonorré. Dette kan led til skader, som igen kan føre til, at det kan være svært at gøre nogen gravid. Selv sædproduktionen kan forringes.

Kvinder kan rammes af betændelse i æggestokkene i forbindelse med gonorré. Betændelsen kan føre til skader på æggelederne, og det kan føre til problemer med at blive gravid. Det er mere almindeligt, at kvinder end mænd får fertilitetsproblemer som følge af sygdommen.

Hos både mænd og kvinder kan gonorré sprede sig til blodet og led, hvilket kan være meget alvorligt. Modtageligheden overfor andre kønssygdomme kan også øges, hvis gonorré ikke behandles.